Het is nu ma 24 sep, 2018 21:21


Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 
Auteur Bericht
Offline
 Berichttitel: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 2:16 
Site Admin
Site Admin
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: zo 29 aug, 2004 2:18
Berichten: 2495
Woonplaats: Hengelo (OV)
Sinds de meeting in Meerssen (mmz, alweer bijna een jaar geleden?) laadt mijn accu niet meer bij. Omdat ik er een verdeler tussen heb voor de huishoudaccu's was die eerste verdachte.
Maar na die er af te hebben gehad gebeurde er nog niks.
Teun was hier pas en samen hebben we de bus systematisch doorgemeten (met telefonische hulp van Fons :D).
Handigste test was de rauwe output van de dynamo meten, die was ruim 25V en dus kon worden bepaald dat de dynamo nog goed werkt en het dus aan de spanningsregelaar moest liggen.

Onder het mom van "vervangen door wat nieuwers als het maar hetzelfde werkt", heb ik er nu een electronische spanningsregelaar in zitten en dat loste meteen alle problemen op.
Alleen jammer dat bijvoorbeeld Brezan ze niet meer heeft, ben naar een auto-electronica-speciaalzaak gegaan. Wel een Duits onderdeel (foei :D)... een CarGo 130675 regulator, zowel voor D+ als D- geschikt en wel 23 euro totaal. Volgens zo goed als dezelfde als ze bij Burton verkopen voor de 2CV.
Tevens alle overige electrameuk er uit gehaald (2 huishoudaccu's enzo), even niet nodig.

_________________
MurpHY rijdt: weinig | LEiPiE heet ook wel Ewald


Share on FacebookShare on TwitterShare on DiggShare on DeliciousShare on Google+
Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 8:36 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: za 24 jul, 2004 15:33
Berichten: 937
Woonplaats: Didam Gld
Ter leringhe ende vermaeck:

Nadat we het nodige doorgemeten hadden, twijfelden we tussen de dynamo en de spanningsregelaar. Met hulp van Fons zijn we verder gegaan. We zijn begonnen met meten of er op de D+ aansluiting 12v aankwam met contact aan. Dat was het geval. Vervolgens hebben we met afgekoppelde accu gemeten wat er uit de dynamo kwam, was 24-25V. De dynamo draaide dus. Vervolgens de draden tussen alle onderdelen doorgemeten, geen draadbreuk geconstateerd. Toen nogmaals gemeten op de accu met draaiende motor en alles aangesloten, laadspanning kwam niet boven de 12,6-12,8V uit. De eerste conclusie was dat de spanningsregelaar de eerste verdachte was in het laadproces. En dat kun je goedkoop controleren/ vervangen.

hooi


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 9:55 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd: do 07 aug, 2003 14:53
Berichten: 2762
Woonplaats: Delft
LEiPiE schreef:
Onder het mom van "vervangen door wat nieuwers als het maar hetzelfde werkt", heb ik er nu een electronische spanningsregelaar in zitten en dat loste meteen alle problemen op.


Groot gelijk! Zo'n electronische regelt veel strakker dan een mechanische, en gaat ten minste niet meer stuk. Heb je er nu dus wel één gevonden die je laadstroomlampje doet schakelen?


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 20:11 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: za 24 jul, 2004 15:33
Berichten: 937
Woonplaats: Didam Gld
laadstroomlampje? die heb ik in ieder geval niet...is dat een optie?


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 20:25 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
 WWW  Profiel

Geregistreerd: ma 19 mei, 2008 21:06
Berichten: 1248
lampje die aangaat als er bijgeladen wordt?

Dat zou ideaal zijn...'lampje aan' is bijladen en 'lampje uit' is een defect en dus niet bijladen...
Als dat er is zet ik iets soortgelijks in mijn bus maar dan wel subtiel ergens onder het dashboard.


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 20:30 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: za 24 jul, 2004 15:33
Berichten: 937
Woonplaats: Didam Gld
ik heb in ieder geval alleen een voltmeter...


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 21:50 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd: do 07 aug, 2003 14:53
Berichten: 2762
Woonplaats: Delft
Op mijn dash (1970) zitten twee lampjes. Eén brandt als de dynamo geen stroom levert, de andere als er te weinig oliedruk is.


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 21:57 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: za 24 jul, 2004 15:33
Berichten: 937
Woonplaats: Didam Gld
nog niet eerder gezien, ik heb gewoon alles standaard, hoewel...... citroen en standaard gingen in die tijd niet goed samen.

gr teun


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 22:35 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd: wo 14 jun, 2006 7:41
Berichten: 951
Woonplaats: Zuid-Limburg
Ree, zitten die lampjes op de plaatsen 1 en 2 op bijgaande foto? Kijk dan ook eens naar de tekst in het instructieboekje????? Lijkt mij erg vreemd, een controlelampje voor je watertemperatuur. Ik denk inderdaad eerder aan de functie die jij beschrijft, Laadcontrolelampje dus!


Bijlagen:
dash1.jpg
dash1.jpg [ 63.13 KiB | 6214 keer bekeken ]
dash2.jpg
dash2.jpg [ 34.9 KiB | 6214 keer bekeken ]
Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 23:09 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
 Profiel

Geregistreerd: zo 12 jul, 2009 22:17
Berichten: 566
ik zou liever een controlelampje voor de temperatuur hebben dan een lampje voor de dynamo. Ik heb ten slotte al een voltmeter ter controle van de dynamo.

Bij mij is nummer 2 een blauw lampje dat aan gaat als ik groot licht op zet.

Voor de watertemperatuur heb ik een losse meter rechts naast de stuurkolom gezet.


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 23:15 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd: do 07 aug, 2003 14:53
Berichten: 2762
Woonplaats: Delft
Er zit, volgens mij standaard, een temperatuurmeter voor de koelwatertemperatuur. Lampjes zijn écht laadstroom en oliedruk, maar anders dan het plaatje. Ik ben bang dat ik geen foto van mijn dash heb...


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: vr 18 maart, 2011 23:27 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: za 24 jul, 2004 15:33
Berichten: 937
Woonplaats: Didam Gld
ik heb de klok van het plaatje inderdaad met de getoonde voltmeter en maar 1 lampje, voor de oliedruk.


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: za 19 maart, 2011 22:32 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd: di 16 mei, 2006 22:46
Berichten: 311
Woonplaats: Terherne
Ik denk dat het tijd wordt dat iedereen zijn of haar dashboard eens op de foto zet en hier post. Verschillen genoeg lijkt me en wellicht wel leuk om ze eens te vergelijken. Vooralsnog moet ik nog een paar weken geduld uitoefenen, HY staat nog lekker in de winterstalling.


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: di 05 jul, 2011 9:18 
HY Forum Super Expert
HY Forum Super Expert
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: ma 23 mei, 2011 21:31
Berichten: 228
Leipie,

een vraag, waar heb je die regelaar precies gekocht? ik heb hem wel gevonden in duitsland maar haal hem liever even ergens op in nederland.

de originele doet het nog, maar een reserve op vooraad is nooit slecht zeker niet voor 23 euro.

groetjes Thomas

_________________
https://sites.google.com/site/gdt70spider/


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Accu laadt niet, opgelost (spanningsregelaar vervangen)
BerichtGeplaatst: di 05 jul, 2011 13:46 
Site Admin
Site Admin
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: zo 29 aug, 2004 2:18
Berichten: 2495
Woonplaats: Hengelo (OV)
Ik heb 'm in Enschede gehaald, bij "Bosch Auto Elektrik Herman Enschede".
Weet niet of ze echt een voorraad hebben.

_________________
MurpHY rijdt: weinig | LEiPiE heet ook wel Ewald


Omhoog
 

Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group