spatborden

Voor onderwerpen over de beroemde golfplaten, de omegaprofielen, het chassis, deuren, ramen etc.

Moderators: LEiPiE, Le Camion

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Otje
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Berichten: 1725
Lid geworden op: do sep 04, 2003 11:59 pm
Locatie: Asten (N.B.)
Contacteer:

spatborden

Bericht door Otje »

Spatborden: ben nog op zoek naar (niet al te dure) fatsoenlijke vóór-spatborden voor m'n 1981-bus. Heeft iemand nog iets in die richting liggen ?

Gert
henkhy
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Berichten: 290
Lid geworden op: vr mei 14, 2004 2:38 pm
Locatie: Gieten

spatborden

Bericht door henkhy »

Ik heb wel eens gehoord (nog niet gezien helaas) dat men een spatbord van een ahw, scheef over, middendoor flexte. Theoretisch zou je dan twee mooie HY voorspatborden krijgen.
Ik weet dus niet of het ooit echt gedaan is, 't is maar een tip.
"voormalig eigenaar van"
Citroen HY 1967 (org. camper) (staat nu in Slovenie)
binnenkort aan de gang met "de witte" een 74er HY
Citroen HY team afd. Noord.
Samen met HyPeter een loods om te "rommelen met HY"
Stef
HY Forum Super Expert
HY Forum Super Expert
Berichten: 178
Lid geworden op: vr aug 08, 2003 12:58 pm
Locatie: Richards Bay, Zuid Afrika

Bericht door Stef »

Ja, heb ik ook van gehoord, en gezien!
Harry Reijnders (van de fameuze sleutelweekenden met Tony) heeft mij dit laten zien. Inderdaad een gegalvaniseerde aanhangerwagen spatbord van een paar tientjes scheef over de lengte doormidden zagen. alleen door een purist van echt te onderscheiden.

Hardstikke bedankt voor de deurtjes! Ik ben gisteren meteen begonnen met schuren, ze zijn veeeeel beter dan mijn huidige deuren.
HY '76
Gebruikersavatar
Otje
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Berichten: 1725
Lid geworden op: do sep 04, 2003 11:59 pm
Locatie: Asten (N.B.)
Contacteer:

Bericht door Otje »

Tja, dat krijg je als je met een constant vastlopende computer moet werken: na 1 1/2 maand al reactie ...

Voor wat betreft de spatborden heb ik even doorgespaard en inmiddels bij het magazijn twee nieuwe polyester exemplaren gekocht. Voor het overige ben ik me al suf aan het schuren om zoveel mogelijk oude lak van m'n bus af te krijgen. Een beetje voorverwarmen met een verfbrander wil inderdaad nogal eens helpen. Ben er inmiddels ook achter dat de vorige of vorig-vorige eigenaars waarschijnlijk groot-aandeelhouder van een polyester-groothandel moeten zijn geweest; alleen schoten de tranen me soms in m'n klompen als ik zag hoe knullig hier nogal eens mee is omgesprongen.

Heb ik toch nog een vraag: heeft iemand ervaring met het lakken van polyester onderdelen ? Gewoon een kwestie van primer erop en aflakken ? Of moet e.e.a. eerst nog worden geschuurd om betere hechting te krijgen ?

P.S. Stef: Harry en Tony zijn me welbekend en zij hebben inderdaad voor heel wat problemen nogal eens niet alledaagse maar heel bruikbare oplossingen !
scimitar
HY Forum Kenner
HY Forum Kenner
Berichten: 13
Lid geworden op: za sep 03, 2005 12:47 pm
Contacteer:

Bericht door scimitar »

Ottje schreef: Heb ik toch nog een vraag: heeft iemand ervaring met het lakken van polyester onderdelen ? Gewoon een kwestie van primer erop en aflakken ? Of moet e.e.a. eerst nog worden geschuurd om betere hechting te krijgen ?
Mijn ervaring zit in het gebied van compleet polyester auto's: De Reliant Scimitar. En dat lakken is een compleet ander feest dan metaal.
Opruwen voor het lakken is een basisprincipe voor goede hechting. Dat geldt ook voor de huis/tuin/keuken klussen.
Er zijn drie dingen waar je rekening mee moet houden:
1 - Voor het aanbrengen van een nieuwe laag moet de oude volkomen droog zijn. Vanaf kaal materiaal tot de finish laag kan zo wel weken duren. Het drogen bij voorkeur laten geschieden in een ruimte met constante temperatuur. Zorg dat je onder droge omstandigheden spuit en laat drogen / uitharden.
2 - de materialen: spatbord, primerlaag (of gelcoat - specifieke polyester primer tussenlaag) en de laksoorten moet chemisch gezien met elkaar overweg kunnen. Dus altijd een proefstuk spuiten. Problemen kunnen zich soms pas na een paar jaar openbaren!
3 - Gebruik "taaie"lak. Polyester krimpt en rekt meer dan metaal onder invloed van warmte. De lak moet dit wel kunnen opvangen. Anders krijg je "cracks"in het lakwerk, lelijke scheuren in de lak. Als door deze scheuren het polyester bloot komt te liggen, kan er water in gaan zitten. Glasverzel versterkt polyester is net een spons.
Eind opmerking: in kouder, vochtig weer kunnen er spontaan blaasjes onder de lak ontstaan. Dat is waterdamp die niet weg kan. Niet aan doen (en aan te doen!), bij warmer weer trekken ze meestal gewoon weer weg.

Erik
Plaats reactie